György
14 °C
24 °C

'Biológiai fegyvert' vittek Oroszország brit követségére

MTI
2005.02.18. 12:07
Biológiai fegyvert" tartalmazó csomagot küldött egy ismeretlen Nagy-Britannia moszkvai nagykövetségére, azzal a mellékelt cédulára írt kéréssel, hogy a brit diplomaták juttassák ki elemzésre e "biológiai fegyvert" egy nagy-britanniai laboratóriumba - közölte pénteken Moszkvában a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A bejelentés szerint csütörtök este érkezett a csomag a brit diplomáciai képviseletre, feltehetőleg postai úton, de erre nem tér ki a minisztérium közleménye. Hat fecskendő volt benne, mindegyik feltöltve valamilyen "gyanús" folyadékkal. A fecskendőkön kívül csak az említett kérést tartalmazó cédula hevert a csomagban. A rendkívüli helyzetek minisztériumának szakértői kiszálltak a brit nagykövetséghez, és elszállították onnan a gyanús csomagot, feltehetőleg a képviselet kérésére. (A minisztérium közleménye ezt a részletet is homályban hagyja.) Az első szakértői vizsgálat eredménye szerint a gyanús folyadékban "nem észlelhető káros anyagok nagymértékű koncentrációja", s a normális háttérsugárzásnál magasabb, emelkedett sugárszintet sem észleltek benne.

Alaposabb vizsgálat céljából a minisztérium továbbküldi a gyanús anyagot a moszkvai egészségügyi-járványügyi laboratóriumba. A rendőrség nyomozást indított a csomagot feladó személy kilétének megállapítására.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft