Piroska
-2 °C
5 °C

A libanoni ellenzék függetlenségi felkelést hirdet

MTI
2005.02.18. 21:46
"Függetlenségi felkelést" hirdetett péntek este a libanoni ellenzék, és átmeneti kormány felállítását követelte, amely biztosítaná a szíriai csapatok kivonását, és felügyelné a tavaszi parlamenti választásokat.

"A libanoni és szíriai bűnöző és terrorista politikára válaszul a libanoni ellenzék demokratikus és békés felkelést hirdet a függetlenségért" - hangoztatták az ellenzéki erők, amelyek első gyűlésüket tartották Rafík Haríri volt kormányfő meggyilkolása óta. Az ellenzék szerint az átmeneti kormány létrehozása abszolút nemzeti szükségszerűség. Feladata a szíriai csapatok azonnali kivonása, amely a szabad és becsületes választások megtartásának előfeltétele - áll az ellenzéki nyilatkozatban, amelyet Valíd Dzsumblatt képviselő, drúz vezető, az ellenzék vezéralakja otthonában tettek közzé.

A 128 ellenzéki képviselő úgy döntött, hogy addig nem vesz részt a parlament ülésein, amíg nem tartanak rendkívüli ülést a gyilkosságsorozat megvitatására. Marván Hamadi volt miniszter, Dzsumblatt közeli munkatársa októberben hajszál híján áldozatul esett egy pokolgépes merényletnek ugyanabban a térségben, ahol Harírit megölték. Szulejman Franzsié belügyminiszter visszautasította az ellenzék Rafík Haríri meggyilkolásával kapcsolatos vádjait. "Az általunk folytatott vizsgálat révén meg akarjuk tudni, ki követte el ezt a merényletet, de elutasítjuk, hogy bennünket tegyenek felelőssé ezért a gyilkosságért" - jelentette ki a belügyminiszter újságírók előtt.

Valíd Dzsumblatt kétségbe vonta a belügyminiszter szavait, emlékeztetve őt Omar Karami kormányfőnek a gyilkosság előtt Rafík Haríri ellen intézett kirohanásaira. Fegyveresek pénteken a Tripoli közelében fekvő Miníjában felgyújtottak egy sátortábort, ahol szíriai vendégmunkások laknak. Ez volt a legutóbbi incidens Haríri meggyilkolása óta. Rendőrségi források szerint a fegyveresek három gépkocsin érkeztek a helyszínre, és felgyújtottak mintegy negyven sátrat, amelyben a munkások holmija volt. A munkások elmenekültek. A rendőrség szerint a támadás nem követelt áldozatokat.