Ágnes
-1 °C
2 °C

Az ECOWAS szankciókat rendelt el Togó ellen

MTI
2005.02.19. 21:23
A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) beváltva fenyegetését szankciókat rendelt el Togó ellen, és felfüggesztette a nyugat-afrikai ország tagságát a regionális tömbben az új togói elnök kinevezésének antidemokratikus módja elleni tiltakozásul.

A szankciók közé tartoznak a togói vezetőket érintő utazási tilalmak, az ECOWAS-tagországok Loméban, a togói fővárosban akkreditált nagyköveteinek visszahívása és fegyverembargó életbe léptetése a Togói Köztársasággal szemben.

A szankciók bevezetése válasz volt a togói hadseregnek arra a döntésére, hogy a demokrácia játékszabályainak semmibevételével a közelmúltban elhunyt korábbi államfő, Gnassingbé Eyadéma fiát, Faura Gnassingbét ülteti az elnöki székbe.

A büntető intézkedések bevezetése mellett az ECOWAS annak ellenére döntött, hogy Togó új elnöke nemrég ígéretet tett: 60 napon belül választásokat rendeznek az országban.

A Frankofónia Nemzetközi Szervezete február 9-én ugyancsak felfüggesztette Togó tagságát, valamint az országgal folyó többoldalú együttműködését.