Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az egyesítést támogató párt győzött Cipruson

MTI
2005.02.21. 00:08
A ciprusi újraegyesítést támogató, eddigi kormányzópárt szerezte meg a győzelmet az Észak-ciprusi Török Köztársaságban vasárnap rendezett parlamenti választásokon a szavazatok 98 százalékának összeszámlása után. A Mehmet Ali Talat ügyvezető kormányfő vezette Republikánus Török Pártra (CTP) a szavazók csaknem 44 százaléka adta voksát. A Dervis Eroglu irányította ellenzéki Nemzeti Egységpárt, amely hevesen ellenzi a Kofi Annan ENSZ-főtitkár készítette újraegyesítési tervet, a voksok 32 százalékát szerezte meg, jelentette a hivatalos választási testület.

"Úgy gondolom, hogy az eredményből nyilvánvaló lesz a sziget egyesítését akaró ciprusi törökök többsége. A ciprusi törökök véget akarnak vetni a megosztottságnak" - jelentette ki újságíróknak Talat, hozzátéve, hogy haladéktalanul megkezdi új kormányának megalakítását. Úgy vélekedett, hogy a választási eredmények azokat a ciprusi törököket igazolják, akik megoldást és békét akarnak. Az ötven parlamenti mandátumért hét politikai párt képviselői szálltak csatába. A hónapok óta tartó politikai patthelyzet feloldása mellett Ciprus újraegyesítésének esélye és Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak zavartalansága függött a mintegy 148 ezer választó akaratától. A választási részvétel 74 százalékos volt.

A Földközi-tenger keleti medencéjének legnagyobb szigete 1974 óta megosztott. A görög közösség egy csoportjának puccskísérlete után, amelynek célja Ciprus és Görögország egyesítése volt, Törökország megszállta a sziget északi részét, ennek nyomán jött létre az Észak-ciprusi Török Köztársaság a mintegy 9 ezer négyzetkilométer területű sziget egyharmadán. Ankarán kívül sehol sem ismerik el az Észak-ciprusi Török Köztársaságot. A sziget görög része tavaly május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, török harmadát viszont az újraegyesülés elmaradása miatt nem fogadta be az unió. Legutóbb 2003. december 14-én tartottak parlamenti választást Észak-ciprusi Török Köztársaságban.