Dömötör
-1 °C
14 °C

Izrael elenged 500 bebörtönzött palesztint

MTI
2005.02.21. 07:05
Megkezdődött hétfőn annak az 500 palesztinnak a szabadon bocsátása, akiknek elengedéséről az előző nap döntött az izraeli kormány - jelentette a zsidó állam közszolgálati rádióadója.

A szabadulókat az elmúlt hetekben a Negev-sivatagban lévő Keciót börtönben gyűjtötték össze. Hazatérésüket öt határátkelőn bonyolítják le.

A foglyok túlnyomó többsége a Jordán folyó nyugati partjáról, illetve a Gázai övezetből származik.

A palesztin foglyok elengedése részét jelenti azoknak az engedményeknek, amelyeket Izrael a palesztinoknak tett az Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin vezető csúcstalálkozóján létrejött tűzszünet keretében. A palesztinok ugyanakkor kevesellik az 500 fogoly elengedését, különös tekintettel arra, hogy a Izrael mintegy 8000 palesztint tart fogva.

A foglyok szabadon bocsátásának bejelentésére röviddel azután került sor, hogy az izraeli kormány jóváhagyta a Gázai övezetből és Ciszjordánia négy településéről való kivonulást, s Saron kormányfő aláírásával törvényerőre emelte azt.

Az izraeli büntetés-végrehajtási már szerdán nyilvánosságra hozta a szabadulók névsorát, majd az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a szabadon engedést ellenző beadványokat.