Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Normalizálódik a viszony Washingtonnal az EU szerint

MTI
2005.02.21. 23:52

A normalizálódás új korszaka kezdődött az Egyesült Államok és Európa viszonyában - értékelte George Bush hétfői, brüsszeli beszédét Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külpolitikai biztosa.

A volt osztrák külügyminiszter asszony a bécsi televíziónak adott késő esti nyilatkozatában kiválónak nevezte az amerikai elnök "transzatlanti nyilatkozatát", amelyből Ferrero-Waldner arra következtetett: az új amerikai kormány tudatosan törekszik az Európával való együttműködésre.

Az unió külpolitikai biztosa fordulatot vélt felfedezni abban, hogy Washington az iráni atomprogrammal kapcsolatban immár támogatja Németország, Nagy-Britannia és Franciaország diplomáciai offenzíváját. Az Egyesült Államok és az EU egyetért abban, hogy Irán nem fejleszthet ki atomfegyvert - fogalmazott a külügyi biztos, hozzátéve, hogy Teheránt segíteni kell az elszigeteltségből való kitörésből és "valamit nyújtani kell számára."

Waldner asszony úgy értékelte, hogy Washington és az EU Szíriával kapcsolatban is közös irányvonalat követ. Ez az irányvonal az ENSZ Biztonsági tanácsának 1559-es számú határozatán alapul, amely előirányozza a Libanonból való szíriai csapatkivonást, továbbá szabad és tisztességes választásokat ír elő egy szabad Libanonban - tette hozzá az unió külügyi biztosa.