Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Az ír miniszterelnök ismét az IRA-t vádolta

MTI
2005.02.23. 00:25
Ismét az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA) vádolta az északír válság kiéleződése miatt kedden este Bertie Ahern ír miniszterelnök. Brüsszeli nyilatkozatában az ír kormányfő azt állította, hogy az IRA jelenti a legfőbb akadályt az északír rendezés útjában.

Ahern azt hangoztatta, hogy a rendezés érdekében a brit fennhatóság alá tartózó tartomány fő katolikus pártjának, a Sinn Féin pártnak, azaz az IRA legfőbb szövetségesének három feltételt kell teljesítenie: be kell gyűjtenie a fegyvereket, véget kell vetnie minden katonai tevékenységnek és meg kell akadályoznia a bűnözést. Ez utóbbi feltétel utalás arra a decemberi, belfasti bankrablásra, amelynek elkövetésével London és Dublin egyaránt az IRA-t vádolta.

A rablás során mintegy 26 és fél millió font tűnt el egy belfasti bankból, s a rablást a feltételezések szerint az Ír Köztársasági Hadsereg tagjai követték el. Az igazságoz hozzátartozik, hogy mind a Sinn Féin, mind az IRA cáfolta, hogy köze lett volna a bűncselekményhez.

Ahern annak a nézetnek adott hangot, hogy a tartományi hatalommegosztást célzó erőfeszítések mindeddig meghiúsultak azért, mert a további brit gyámsághoz ragaszkodó protestánsok és a Londontól való elszakadást sürgető katolikusok képtelenek megbízni egymásban.

Az ír kormányfő arra szólította fel a Sinn Féin pártot, illetve annak vezető politikusait, hogy határolódjanak el el a belfasti bankrablástól, s ennek kapcsán az Ír Köztársasági Hadseregtől is.