Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Washington a szíriai csapatok kivonását sürgette Libanonból

MTI
2005.02.25. 23:09
Csapatainak Libanonból történő haladéktalan kivonására szólította fel újólag pénteken Szíriát az Egyesült Államok. Az amerikai követelést a külügyminisztérium szóvivője fogalmazta meg a nap folyamán tartott sajtóértekezletén. Richard Boucher ugyanakkor utalt arra, hogy Washingtont távolról sem elégíti ki a csapatok Libanon területén belül történő áthelyezése, amire Damaszkusz ígéretet tett.

A szóvivő utalt arra: az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1559-es számú határozata egyértelműen kimondja, hogy minden külföldi katonának el kell hagynia Libanon területét. Ennek pedig haladéktalanul meg kell történnie - fogalmazott Boucher, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok tettekre vár, s nem elégszik meg csupán nyilatkozatokkal.

Néhány órával korábban a Hürriyet című török lapnak nyilatkozva Bassár el-Aszad szíriai államfő. közvetlen párbeszédet ajánlott az Egyesült Államoknak, még akkor is, ha Washington közel-keleti politikája - mint fogalmazott - nélkülözi a távlati elképzeléseket. Aszad elnök annak a véleményének adott hangot, hogy a biztonsági témakörökről nem lehet szüneteltetni a tárgyalásokat, ezért szükség van a párbeszédre.