Piroska
-2 °C
5 °C

Harmincötezren tüntettek a baszkok jogainak védelmében

MTI
2005.02.27. 07:52
Több mint harmincötezren tüntettek szombaton az észak-spanyolországi Bilbaóban a baszkok "polgári és politikai jogai" védelmében - jelentették újságírók a helyszínről. A tüntetők többek között a Baltazár Garzón vizsgálóbíró által a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű, betiltott szakadár szervezettel való kapcsolattartással gyanúsított személyek ellen hozott legutóbbi intézkedések ellen tiltakoztak.

Baltazár Garzón hétfőre berendelte a baszk Sozialista Abertzaleak (SA, a volt Batasuna) képviselőcsoport két képviselőjét, hogy kihallgassa őket az ETA-val fenntartott kapcsolataikról. Az intézkedésre úgy kerülhetett sor, hogy az áprilisban esedékes baszkföldi előrehozott választások miatt február 21-én feloszlatták a baszk parlamentet, a két képviselő így elvesztette mentelmi jogát.

A bilbaói megmozdulás résztvevői amiatt is tiltakoztak, hogy Garzón bíró a Jarrai-Haika-Segi nevű radikális ifjúsági szervezet mintegy harminc tagja ellen is eljárást készül indítani. Mariano Ferrer, a csoport szóvivője azzal vádolta meg az igazságszolgáltatást, hogy "bizonyítékok nélkül" gyakorol nyomást a baszk fiatalokra.