Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kihallgatták Tárek Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettest

MTI
2005.03.02. 01:26
Kihallgatták kedden Tárek Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettest az olajat élelmiszerért ENSZ-programmal kapcsolatos botrány ügyében vizsgálatot folytató vizsgálóbizottság tagjai, közölte Aziz ügyvédje.

Tárek Aziz, a megbuktatott rendszer egyik vezetője, akit emberiség elleni bűntettek vádjával tartanak előzetes fogságban, írásban, illetve ügyvédje közreműködésével kérte, hogy láthassa a családját.

A három nyomozó részvételével a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében lévő börtönben folytatott kihallgatás közel nyolc órán át tartott, és jelen voltak amerikai katonai és polgári vezetők, valamint egy iraki vizsgálóbíró is, közölte Badi Aref Ezzat ügyvéd. Elmondta: védence tagadta, hogy bármilyen visszaélés történt volna a programmal kapcsolatban és egyes kérdésekre megtagadta a válaszadást.

"Egyes információk nagyon veszélyesek és a jelenleg hatalmon lévő személyekkel kapcsolatosak, védencem érdekében jelenleg semmit sem árulhatok el" - jelentette ki az ügyvéd. A New York-i független vizsgálóbizottság egyik vezetője nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Tárek Aziz egy régi tréningruhát viselt és szemmel láthatólag fogyott, amióta legutóbb, decemberben találkozott az ügyvédjével - közölte Ezzat. Megkérte az ügyvédet, kérje Dzsalál Talabáni kurd vezetőt, járjon közbe Bahtiár Amín emberi jogi miniszternél, hogy engedélyezzék számára a találkozást a családjával.