Piroska
-2 °C
5 °C

Kína a munkatáborok megreformálására készül

MTI
2005.03.02. 07:58
A Nyugaton sokszor ostorozott "javító-nevelő" munkatáborok megreformálására készül a kínai államvezetés - derül ki a hivatalos kínai sajtó szerdai jelentéseiből.

Elemzők szerint Peking ahhoz akarja egyengetni az utat e reform bejelentésével, hogy az Európai Unió feloldhassa a fegyvereladási embargót, amelyet az 1989-es Tienanmen téri vérontás után vezetett be a Kínai Népköztársaság ellen. Az EU több tagállama jelezte már, hogy érettnek látja az időt az embargó megszüntetésére, más tagállamok azonban további javulást várnak el ehhez Kína emberi jogi gyakorlatában.

A jelenlegi jogi szabályozás szerint rendőri intézkedéssel, bírói döntés nélkül négy évig terjedő időre "javító-nevelő" munkatáborba zárható Kínában bárki, akit a rendőrhatóság "veszélyesnek" tart a közrendre vagy az állam biztonságára. A kínai hatóságok előszeretettel alkalmazzák ezt az 1957-ben bevezetett jogintézményt a politikai ellenzékiség elfojtására. Az Új Kína hírügynökség egy múlt októberi jelentése szerint 26 ezer embert tartanak "javító-nevelő" munkatáborban.

A tervezett reform lényege: 18 hónapra rövidítenék a maximális fogva tartási időt a "javító-nevelő" munkatáborokban, s az oda bezárt személyek bíróságon fellebbezhetnének a rendőrhatósági döntés ellen - tűnik ki abból a nyilatkozatból, amelyet a kínai igazságügyi minisztérium egyik illetékese adott a hivatalos sajtónak.