Emőke
-4 °C
9 °C

Kijev Moszkva ellenpólusa lehet

MTI
2005.03.02. 09:54
Kijev Moszkvával szembeni alternatív befolyási központtá válik a posztszovjet térben, hármas szövetséget alkotva Tbiliszivel és Chisinauval egy orosz lap szerint.

Kijevben, Tbilisziben és Chisinauban e napokban terveket szőnek egy államcsoport kiválására az orosz befolyási övezetből - kommentálta a Nyezaviszimaja Gazeta szerdai számában Vladimir Voronin moldovai és Mihail Szaakasvili grúz elnök kijevi konzultációját Viktor Juscsenko ukrán államfővel.

Juscsenko nem rejti véka alá az önálló befolyási övezet formálására irányuló kísérleteket, amelyek alapjául szemlátomást a volt GUUAM-csoport (Grúzia, Ukrajna, Üzbegisztán, Azerbajdzsán, Moldova) szolgál. Az orosz liberális lap szerint az új ukrán és grúz hatóságok elhatározták, hogy feltámasztják az - amerikai kezdeményezésre, oroszellenes jelleggel létrejött, de az egyes tagjaiban végbement forradalmakig működésképtelen - szervezetet.

A Nyezaviszimaja Gazeta megjegyezte, hogy Borisz Taraszjuk ukrán külügyminiszter egy tévéinterjúban komolytalan struktúrának nevezte a Független Államok Közösségét (FÁK), és jelezte: az orosz-ukrán-fehérorosz-kazah Egységes Gazdasági Tér vámunió létrehozását célozza, Ukrajnát viszont csak szabadkereskedelmi övezet érdekli. Ezzel Kijev előkészíti a talajt, hogy (várhatóan Vlagyimir Putyin elnök e hónap közepi viztije előtt) célszerűtlennek nyilvánítsa részvételét a sémában - feltételezte a lap.

Emellett Ukrajna és Grúzia hozzálátott, hogy a GUUAM-ot az Oroszországtól való energiafüggőséget mérséklő gazdasági tartalommal töltse ki - vélte a lap, rámutatva a két miniszterelnök, Julija Timosenko és Zurab Nogaideli kijevi megállapodására arról, hogy az Odessza-Brodi vezetéken mégiscsak Európa felé áramoljon az olaj.