Valér
2 °C
8 °C

Üldözik az azerbajdzsáni ellenzéki újságírókat

MTI
2005.03.02. 15:05
Az azerbajdzsáni ellenzéki újságírók üldözése ellen emelte fel szavát kedden a Riporterek Határok Nélkül (RSF) és a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) nevű nemzetközi újságíró-szervezet, mivel rendkívül nyugtalanítónak tartják, hogy a kaukázusi volt szovjet köztársaságban a jelek szerint egyre kevésbé tartják tiszteletben a sajtószabadságot.

Az újságírók jogait védő szervezetek felidézték, hogy múlt hét pénteken Bakuban elrabolták, megfenyegették, megalázták és kegyetlenül megverték az Azadlig című ellenzéki napilap főszerkesztőjét és lapigazgatóját. Ganimat Zahidovtól és Azer Ahmedovtól azt követelték, hogy soha többé ne bírálják az újság hasábjain az államfőt. A két férfit végül több órás kínzás után egy rendőrőrsre hurcolták, ahol hamis tanúvallomást írattak alá velük.

Február elején a Monitor című ellenzéki napilap egyik újságíróját hurcolták el Bakuban egy katonai laktanyába, ahol civil ruhába öltözött katonák arra kényszerítették, hogy írásban cáfolja egy vidéki katonai egység nyomorúságos életkörülményeiről néhány nappal korábban közzétett cikkét.

Az ellenzéki újságírókat ért üldöztetés miatt az RSF közleményben szólította fel Ilham Aliyev államfőt és Ramil Usubov belügyminisztert, hogy mozgósítsanak minden eszközt a tettesek és a felelősök mielőbbi felkutatásának és felelősségre vonásának érdekében.