Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Megölték a beszláni túszejtők öt feltételezett cinkosát

MTI
2005.03.04. 15:58
Orosz biztonsági erők megölték a beszláni túszejtő terroristák öt feltételezett cinkosát, négy másikat pedig letartóztattak az ügyészség szerint. A letartóztatottak nemcsak a szeptemberi, 330 felnőtt és gyerek halálával végződött észak-oszétiai iskolafoglalás elkövetőit, hanem a júniusban ingusföldi rendőrposztok ellen véghezvitt, 90 halálos áldozattal járó rajtaütés résztvevőit is segítették az előkészítő szakaszokban - mondta Nyikolaj Sepel főügyészhelyettes pénteken Vlagyikavkazban orosz hírügynökségek szerint.

Sepel szerint a szaúdi Abu Dzejt - az al-Kaida terrorhálózat feltételezett észak-kaukázusi összekötője, aki a múlt hónap közepén végzett magával Ingusföldön, miután orosz kommandósok bekerítették - egyik fő szervezője volt mindkét terrorakciónak, akárcsak a mozdoki kórházban 2003 augusztusában véghezvitt teherautós kamikaze robbantásnak, amely 39 ember életét oltotta ki.

A nyomozócsoport folytatja a beszláni terrorakció felderítését - mondta Sepel, aki szemlátomást meg akarta nyugtatni az áldozatok hozzátartozóit és más észak-oszétokat, akik tüntetéseken követelték a régió vezetőinek lemondását, miután fél éve hiába várnak a vizsgálati eredményekre. A túszdráma körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság e hónap végére ígérte munkájának lezárását.