Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Spanyolországban nemzeti gyásznap lesz március 11-e

MTI
2005.03.04. 18:57
Nemzeti gyásznappá nyilvánította március 11-ét pénteken a spanyol kormány a tavalyi madridi vonatmerényletek 191 áldozatának emlékére - jelentette be Maria Teresa Fernandez de la Vega spanyol miniszterelnök-helyettes.

Jövő csütörtökön ezért minden spanyolországi középületen és hajón félárbocra engedik a nemzeti lobogót. Fernandez de la Vega asszony felszólította honfitársait, hogy délben mindenütt az országban tartsanak ötperces gyászszünetet. A Madridban és környékén helyi idő szerint reggel 7:40-kor megkondítják a harangokat: ekkor robbantak ugyanis a pokolgépek a zsúfolt ingázóvonatokon.

I. János Károly spanyol király, Zsófia királyné, José Luis Rodriguez Zapatero kormányfő és számos külföldi politikus ellátogat a Madrid központjában lévő Retiro Parkban lévő, "A hiányzók erdeje" nevű emlékhelyre, ahol 192 olajfát, illetve ciprusfát ültetnek, a 191 civil áldozat és a terroristák üldözése közben megölt rendőr jelképeként. Az áldozatok hozzátartozói már több ízben közölték, hogy nem kívánnak részt venni semmilyen hivatalos megemlékezésen.