Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Feladta magát Hágának a volt boszniai szerb belügyminiszter

MTI
2005.03.11. 14:08
Hágába repült pénteken Belgrádból a boszniai Szerb Köztársaság (RS) első belügyminisztere, Mico Stanisic, hogy szembesüljön a terhére rótt háborús bűntényekkel.

A szerb kormány csütörtökön jelentette be, hogy Stanisic Hágába utazik, mert úgy értékelte, önkéntes távozása "a legjobb módja annak, hogy segítsen kormányának". Belgrád kezeskedni fog érte Hágánál, hogy a per kezdetéig szabadlábon lehessen, ezen felül pedig segíteni fogja családját is.

Stanisic az 1992-95-ös boszniai háború idején volt az RS első belügyminisztere, s ilyen minőségében közeli kapcsolatban állt a legkeresettebb hágai vádlottal, a szökésben lévő Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnökkel, akit a legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolnak, egyebek mellett a közel nyolcezer halálos áldozatot követelő srebrenicai mészárlással.

Az NT csütörtök este hozta nyilvánosságra vádiratát. Eszerint Hága tízrendbeli emberiesség elleni bűncselekményért, nem szerb nemzetiségű boszniai polgári lakosok elűzéséért, meggyilkolásáért, kínzásáért, erőszakos kitelepítéséért és deportálásáért teszi őt felelőssé. Ezenkívül terhére rója háborús törvények és szokások háromrendbeli megsértését.