Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A Hamász indul a nyári palesztin parlamenti választásokon

MTI
2005.03.12. 11:31
A Hamász szélsőséges palesztin szervezet szombaton bejelentette, hogy indul a július 17-re kitűzött palesztin parlamenti választásokon. A ciszjordániai Nábluszban tartott sajtóértekezletén Mohammed Gazal, a mozgalom egyik vezetője közölte, hogy a döntést a Hamász belső és külső vezetése hozta meg.

A Hamász első ízben indul ilyen megmérettetésen, miután a Palesztin Törvényhozó Tanács (parlament) első, 1996-os választásait bojkottálta. Nem állított jelöltet az ugyanabban az évben tartott elnökválasztásra sem, amelyet végül Jasszer Arafat nyert meg, és ugyancsak nem volt jelöltje az idén január 9-én rendezett, Mahmúd Abbász győzelmével végződött elnökválasztáson.

A szélsőséges szervezet fölényes győzelmet aratott a januári helyhatósági választásokon, ami nagy kudarcot jelentett az Abbász vezette Fatah mozgalom számára. Egy hasonló győzelem júliusban még inkább gyengítené a palesztin elnök helyzetét, aki igyekszik tűzszünetre bírni a szélsőséges csoportokat és felújítani a béketárgyalásokat Izrallel.