Géza
-11 °C
-4 °C

Ellenzéki tüntetést vertek szét a kirgiz választások előtt

MTI
2005.03.12. 19:45

Rohamrendőrök és kommandósok oszlattak szét egy ellenzéki tüntetést Kirgizisztánban szombaton, a parlamenti választás második fordulója előtti napon.

A fővároshoz, Biskekhez közeli Ivanovka városban mintegy ötszázan tüntettek az ellenzék mellett, amikor szemtanúk szerint legalább 150 rohamrendőr és kommandós támadt a felvonulókra, akik között nők és gyerekek is voltak. Az összecsapásban többen megsebesültek, egy fiatalembert kórházba kellett szállítani.

A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy pénteken egy bíróság megtiltotta Turatbek Andasev független jelölt indulását a parlamenti választás második, vasárnapi fordulójában, mivel állítólag szavazatokat vásárolt.

A február 27-i első választási forduló óta a mindössze ötmilliós közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban számos megmozduláson követelték a választási csalások leleplezését és az 1992 decembere óta hatalmon lévő Aszkar Akajev elnök távozását. Az ország déli részén lévő Dzsalalábádban mintegy 150 tüntető szombaton már nyolcadik napja tartotta megszállva a körzeti kormányzati hivatalt, s kétezer társuk az épület körül táborozik. A megmozdulással a választási csalások miatt tiltakoznak, amelyek következtében az ellenzéki jelölt a második helyre került.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet parlamenti közgyűlése által küldött megfigyelők szerint nem felelt meg a demokráciát jellemző nemzetközi előírásoknak a kirgizisztáni parlamenti választás első fordulója, míg a volt szovjet köztársaságok többségét tömörítő Független Államok Közösségének megfigyelői legitimnek, nyíltnak és átláthatónak minősítették a voksolást.