Piroska
-2 °C
5 °C

Újabb szíriai katonák hagyták el Libanont

MTI
2005.03.13. 07:33
Mintegy hatvan gépjárművön újabb szíriai katonák hagyták el Libanont és tértek vissza hazájukba vasárnapra virradó éjszaka. Helyszíni beszámoló szerint a libanoni fővárostól, Bejrúttól mintegy 70 kilométerre keletre és a szíriai fővárostól, Damaszkusztól mintegy 40 kilométerre nyugatra fekvő Dzsaidet Jabusz határátkelő szíriai oldalán több száz fős tömeg üdvözölte a hazatérő katonákat. Szemtanúk szerint ugyanezen a határátkelőn már szombatra virradóra is körülbelül ennyi szíriai katona távozott Libanonból.

Az újabb kivonulásig husszonégy óra sem telt azóta, hogy Bassár el-Aszad szíriai államfő megállapodott az ENSZ képviselőjével arról, hogy a szíriai katonák és hírszerzők két szakaszban elhagyják Libanont. "A szíriai elnök kötelezte magát arra, hogy kivon minden szíriai katonát és hírszerzőt Libanonból, teljesítve a Biztonsági Tanács 1559-es számú határozatát" - jelentette be közleményben Terje Roed- Larsen, a világszervezet térségbeli különmegbízottja, miután a szíriai Aleppóban találkozott Aszaddal.

A szíriai erők kivonása két szakaszban megy végbe. Az első szakaszban a katonák és hírszerzők március végéig Libanon keleti részébe vonulnak vissza, s egy jelentős részük az országot is elhagyja. A második szakaszban történik meg a teljes kivonulás. A szíriai csapatok 1976-ban, a polgárháború idején léptek először Libanon földjére. Az ott állomásozó katonák száma, ami a 40 ezret is elérte, az évek folyamán 14 ezerre csökkent.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft