Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Lázonganak a koszovói szerbek az áramkorlátozások miatt

MTI
2005.03.14. 19:51
Tűréshatáruk szélén vannak a hónapok óta villany nélkül élő koszovói szerbek, s hétfőn már szervezett tiltakozásra is volt példa, illetve erőszakcselekmények is történtek.

A Pristinától mintegy tíz kilométerre északra fekvő Priluzje közel ezer szerb lakója hétfőn gyalog tette meg az utat a falutól öt-hat kilométerre lévő obilici hőerőműhöz, s útközben egy másik település, Plemetina lakói is csatlakoztak hozzájuk. A tiltakozás békében zajlott, de a belgrádi média szerint feszült volt a helyzet. <>Az erőműnél vártak rájuk békefenntartó katonák, az ENSZ-rendőrség és a koszovói rendőri erő tagjai, a levegőben pedig rendőrségi helikopter körözött. Az ENSZ-misszió és a tartományi áramszolgáltató (KEK) illetékesei azt ígérték, hogy a nap folyamán felkeresik a két falut.

Priluzjéban és Plemetinában két hónapja nincs áram, s három hónapja villany nélkül van a Pristinától délre fekvő két szerb enklávé, Batuse és Lipljan egy része.

Koszovóban gyakorlatilag azóta vannak áramellátási gondok, amióta ENSZ-protektorátus lett a tartomány. Csupán a lakosság negyede-harmada fizeti rendszeresen a villanyszámlát. A KEK decemberben radikális lépésekhez folyamodott, mindenkit megfosztott az áramtól, aki huzamosabb ideje nem fizetett villanyszámlát.