Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megkezdődött az ukrán katonák hazatelepülése Irakból

MTI
2005.03.15. 15:38
Hazaérkezett kedden 137 ukrán katona Irakból. Ez az első osztag, amely hazatelepül, amióta Viktor Juscsenko elnök e hónapban bejelentette az iraki nemzetközi erőkben szolgáló ukrán alakulatok szakaszos kivonását.

A Szuvajra iraki város közelében szolgált ukrán gépesített lövészszázad két szállítógépe a Kijevtől 520 kilométernyire délre fekvő Mikolajiv katonai repülőterén landolt - közölte az ukrán védelmi minisztérium.

Összesen 1650 ukrán katona szolgált a nemzetközi erők kötelékében. Juscsenko rendelete értelmében októberig kell befejezni kivonásukat.

Georgi Parvanov bolgár elnök szorgalmazta keddi nyilatkozatában, hogy a bolgár katonákat is vonják ki az év végéig az arab országból. Hangsúlyozta szófiai nyilatkozatában, hogy addig is át kell értelmezni az Irakban szolgáló bolgár katonák feladatát: az eddigi stabilizációs feladatok helyett az iraki erők kiképzésével kell megbízni őket. Az elnök annak kapcsán beszélt erről, hogy amerikai katonák nemrégiben megöltek tévedésből egy bolgár katonát az arab ország területén.