Bernadett
0 °C
4 °C

Kivonulhatnak az olaszok Irakból

MTI
2005.03.15. 21:23
Olaszország még az ősszel megkezdi csapatai "fokozatos kivonását" Irakból, ugyanakkor egy hónapon belül fényt derítenek a Irakban egy amerikai járőr által agyonlőtt olasz belbiztonsági tiszt halálának körülményeire -- jelentette be az áprilisi önkormányzati választásokra készülődő olasz kormányfő, Silvio Berlusconi. . Az Irakban állomásoztatott olasz csapatok - közel háromezer fő - részleges kivonását a baloldali ellenzék már évek óta követeli. Az olasz törvényhozás alsóházának jelentős kormánytöbbsége azonban éppen kedden szavazta meg az iraki olasz kontingens további finanszírozását, az olasz baloldal voksai ellenére.

Berlusconi ugyanakkor megjegyezte, hogy az olasz csapatkivonás mértéke attól függ majd, hogy az iraki kormány mikor és mennyire lesz képes szavatolni az ország biztonságát.

Berlusconi szerint George Bush amerikai elnök ígéretet tett neki, hogy egy elrabolt olasz újságírónő kiszabadításában közreműködő, a bagdadi repülőtér közelében az amerikai erők által agyonlőtt olasz belbiztonsági tiszt, Niocola Calipari esetére mindenképpen fényt derítenek egy hónapon belül, s elkerülhetetlen lesz a felelősségre vonás az olasz ügynök halála kapcsán. Az olaszok gépkocsijára egy amerikai járőr nyitott gyilkos tüzet, a túlélők szerint minden előzetes figyelmeztetés nélkül. "Súlyos hiba történt, s meg kell találni a felelősöket" - mondta az olasz miniszterelnök.