Emőke
-4 °C
9 °C

Oroszországban rejtőzhetett egy szerb háborús bűnös

MTI
2005.03.16. 17:48
Oroszország bosznia-hercegovinai nagykövete szerdán elismerte, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszéknek önmagát néhány napja feladó boszniai szerb feltételezett háborús bűnös Oroszországban rejtőzhetett az elmúlt években.

Alekszandr Griscsenko nagykövet az orosz Interfax hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Jankovic, akit muzulmánok ellen az 1992-95-ös boszniai háború idején elkövetett atrocitásokkal vádolnak, valószínűleg illegálisan élt Oroszországban és ezért a diplomata a volt Jugoszlávia állampolgáraival szembeni "laza orosz vízumszabályozást" tette felelőssé. Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője ez ügyben találkozót kért az orosz nagykövettől.

Griscsenko beismerése azután hangzott el, hogy a brit Guardian keddi számában megírta: az orosz titkosszolgálatok a hágai törvényszék által körözött több boszniai szerb háborús bűnösnek adtak menedéket, köztük Jankovicnak, aki az elmúlt négy évben Moszkvában élt. A londoni lap megnevezte továbbá az 1995-ös srebrenicai vérengzés két gyanúsítottját, Vinko Pandurevicet és Vujadin Popovot, akik egyaránt magas beosztást töltöttek be a boszniai szerb hadseregben. Az orosz külügyminisztérium azt állította, hogy nem tud a szökésben lévő háborús bűnösökről.