Gerzson
-3 °C
3 °C

Szabad választásokat sürget Pakisztánban Amerika

MTI
2005.03.16. 23:11
Szabad választások megrendezésére kérte 2007-ben, államfői megbízatása lejártakor Pervez Musarraf pakisztáni elnököt szerdán Iszlámábádban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

"A megbeszélések arról folytak, hogyan halad Pakisztán a demokrácia útján. Az amerikai külügyminiszter szilárd támogatásunkról biztosított egy olyan határozott elmozdulást, amely a szabad és kiegyensúlyozott választások irányába mutat 2007-ben" - közölte Rice szóvivője, Richard Boucher.

Rice, aki az indiai fővárosból szerda délután érkezett Iszlámábádba, három órán át tárgyalt a pakisztáni elnökkel, akivel a vacsorát követően is folytatták megbeszélésüket. Az amerikai diplomácia irányítója már kedden úgy nyilatkozott: fel fogja szólítani Musarraf elnököt, az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségesét a terroristahálózatok elleni háborúban, hogy határozottan indítsa el országát a demokrácia útján.

Musarraf tábornok 1999-ben ragadta magához a hatalmat vértelen államcsínnyel. Tavaly úgy döntött, hogy továbbra is egyszerre tölti be az elnöki és a hadsereg-főparancsnoki tisztségét, jóllehet korábban az ellenkezőjére tett ígéretet.

Rice egyúttal elégedettségét fejezte ki "a nagyszerű támogatásért", amelyet Pakisztán nyújt a terrorizmus elleni háborúban - közölte a szóvivő. Az amerikai külügyminiszter felszólította Iszlámábádot: "változatlanul működjön együtt, hogy teljes egészében felszámolhassák" a pakisztáni atombomba atyjaként ismert Abdul Kádir Hán atomtudós nukleáris csempészhálózatát.