Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Putyin Ukrajnába látogat

MTI
2005.03.17. 17:20

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton első alkalommal látogat Ukrajnába Viktor Juscsenko ukrán elnök hivatalba lépése óta, hogy megpróbálják lerakni az új együttműködés alapjait a két ország között. "A tárgyalások fő témája a Kijev és Moszkva közötti együttműködés elveinek meghatározása lesz" - közölte egy magas rangú ukrán külügyi illetékes, aki nevének elhallgatását kérte. Az illetékes szerint "fel kell térképezni a kétoldalú kapcsolatokat is".

Míg a Kreml jó viszonyban volt Leonyid Kucsma exelnökkel, akit a Nyugat rossz szemmel nézett és aki egyre beljebb került Oroszország "kebelébe", a Nyugat-barát ellenzéki Viktor Juscsenko megválasztása miatt feszültté váltak az orosz-ukrán kapcsolatok. Annál is inkább, mivel Moszkva nyíltan támogatta ellenfelét, az oroszbarát Viktor Janukovics volt kormányfőt, akinek Putyin sietve gratulált választási "győzelméhez", amelyet az ukrán legfelsőbb bíróság később választási csalásokra hivatkozva semmisnek nyilvánított.

Beiktatása után Juscsenko úgy ítélte meg, hogy Oroszország súrolta az Ukrajna belügyeibe való beavatkozás határát, és nyíltan kinyilvánította, hogy Moszkvától független politikát kíván folytatni, különös tekintettel országa európai uniós csatlakozására.