Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kiutasították a Blairt hazugsággal vádoló képviselőt

MTI
2005.03.17. 17:45

Kiutasított csütörtökön a londoni alsóház elnöke egy képviselőt az ülésteremből, mert a honatya a házszabályt megsértve hazugsággal vádolta a brit miniszterelnököt. Adam Price, aki a walesi nacionalista pártot, a Plaid Cymrut képviseli a törvényhozásban, az iraki háború kitörésének pénteki második évfordulója előtt felszólalva, a Tony Blair kormányfő elleni parlamenti felelősségre vonási kezdeményezés továbbvitelét szorgalmazva azt mondta, hogy Blair félrevezette a házat és az országot a háború tényleges okaival kapcsolatban.

James Martin házelnök azonnal félbeszakította Price felszólalását, és utasította a képviselőt kijelentése visszavonására. Price erre nem volt hajlandó, ezután Martin közölte, hogy a házszabály értelmében távoznia kell a teremből. A walesi képviselő ezt - az udvariassági előírások betartásával, a házelnök előtti kötelező főhajtást sem elmulasztva - meg is tette.

A házelnök intézkedésére az az előírás adott jogalapot, amely tiltja, hogy a londoni törvényhozás képviselői egymást - legalábbis az ülésteremben - hazugsággal vádolják meg.