Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Emberjogi botrány az olasz menekültpolitika miatt

MTI
2005.03.18. 14:57
Olaszország visszatoloncolt Líbiába 180 illegális bevándorlót, amivel éles tiltakozást váltott ki pénteken emberjogi és menekültügyi szervezetekből. A dél-olaszországi Lampedusa szigetén vasárnap óta mintegy ezer illegális bevándorló szállt partra - hajókkal érkeztek a közeli afrikai partokról. Az olasz hatóságok két repülőgépet béreltek, és csütörtökön száznyolcvan menekültet vissza is küldtek a kiindulási országba, Líbiába. A hatóságok azt tervezik, hogy folyamatosan visszatoloncolják az újonnan érkezett bevándorlókat.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken mély nyugtalanságának adott hangot a deportálások miatt, és sérelmezte, hogy az olasz hatóságok elutasították a lampedusai menekültszállás megtekintésére vonatkozó kérelmét. Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet olaszországi képviselete és az Olaszországi Menekültügyi Tanács ugyancsak bírálta az eljárását, amelyet az olasz és a nemzetközi joggal is ellentétesnek tart.

Az UNHCR attól tart, hogy esetleg menedékre jogosult bevándorlókat is visszatoloncoltak Líbiába, amely ország pedig nem számít biztonságosnak a menedékjog szempontjából. Az AI szerint a csütörtökön deportált embereket nem jogszerűen azonosították, ráadásul nem tájékoztatták őket arról sem, hogy joguk van menedékkérelmet benyújtani.