Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Tizenöt évre ítélték Jordániában Zarkávit

MTI
2005.03.20. 12:36
Távollétében tizenöt év kényszermunkára ítélték Ammánban vasárnap Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezért a Jordánia bagdadi nagykövetsége ellen 2003 augusztusában elkövetett merényletben való bűnrészességért.

Az állambiztonsági bíróság szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának jordániai származású vezetője tervelte ki a gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletet, amelynek 14 halottja - köztük egy jordániai állampolgár - és több mint negyven sebesültje volt. Zarkávi egyik bűntársát, a huszonnégy éves, szintén jordániai állampolgárságú Mokdad Mohammad al-Dabbaszt három évi kényszermunkára ítélték.

A terroristavezér és több társa ellen Ammánban tavaly december óta folyik egy másik per is jordániai kormányzati és helyi amerikai célpontok elleni vegyi támadás előkészületének vádjával. Zarkávit 2004 áprilisában már halálra ítélte egy ammáni bíróság egy amerikai diplomata 2002 októberi meggyilkolása miatt.

Abu Muszab az-Zarkávit az Egyesült Államok az első számú közellenséggé nyilvánította Irakban, és 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki rá. Az általa vezetett terrorcsoport sorozatos merényleteket követ el, egyebek között számlájukra írható a február 28-i, 118 halottat követelő hillai robbantás, amely a legsúlyosabb terrorakció volt Irakban Szaddám Huszein bukása óta.