Emőke
-4 °C
9 °C

Államalkotó tényezők lehetnek a kisebbségek Romániában

2005.03.21. 14:22

Államalkotó tényezőkként kívánja meghatározni a kisebbségeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kidolgozott kisebbségi törvénytervezet, annak ellenére, hogy a román alkotmány "nemzetállamnak" nevezi Románániát - fejtette ki a Krónikának Varga Attila RMDSZ-es képviselő, a tervezetet kidolgozó munkacsoport tagja.

Az erdélyi napilap hétfői számában az interjút készítő Gazda Árpád azt firtatta: átcsúszhat-e ez a meghatározás az alkotmány szűrőjén, az alaptörvény tudniillik nemzetállamként határozza meg Romániát. Varga Attila szerint elképzelhető, hogy egyesek azt fogják majd hangoztatni: a meghatározás nincs összhangban az alkotmánnyal.

"Ma azonban már a politikai és a jogi valóság is meghaladta a nemzetállam alkotmányos óhaját" - mondta az interjúalany. Egy parlamentben politizáló szervezetnek meg kell próbálnia tágítani az adott törvényes vagy akár alkotmányos kereteket. Olyan szöveget viszont nem érdemes benyújtani, amelyiknek nincs esélye az elfogadtatására - fűzte hozzá a politikus.