Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kényszervallatás miatt letartóztatták a volt belgrádi rendőrfőnököt

MTI
2005.03.23. 15:01
Bűnözők kényszervallatása miatt előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön a volt belgrádi rendőrfőnököt és a titkosszolgálat egykori helyettes vezetőjét, s a hatóságok azt gyanítják, hogy a túlkapás Zoran Djindjic meggyilkolt kormányfő egykori legközelebbi bizalmasának "ihletésére" történt.

Milan Obradovicot és Milorad Bracanovicot azzal gyanúsítják, hogy súlyosan bántalmazták és megkínozták a Bosko Buha rendőrtábornok meggyilkolásával gyanúsított személyeket, egy ismert belgrádi bűncsoport tagjait, hogy hamis tanúvallomást tegyenek saját bűnbandájuk ellen.

Bosko Buhát 2002. június 10-én gyilkolták meg Belgrádban, a rendőrség a Maka bandája néven ismert maffiacsoportot gyanúsította meg a gyilkossággal, a feltételezett tettesek zömét négy hónappal a gyilkosság után elfogták. Tavaly novemberben azonban bizonyítékok hiányában mindannyiukat felmentették a vádak alól, a per során a vádlottak azt állították, hogy a Djindjic-gyilkossággal is vádolt rivális zimonyi klán varrta nyakukba a bűntényt.

A rendőrség most azt feltételezi, hogy a zimonyiak Obradovic és Bracanovic segítségével terelték a gyanút Maka bandájára, s a kényszervallatásban részt vett az egykori hírhedt állambiztonsági ezredes, Milorad Lukovic Legija, a Djindjic-gyilkosság és több más súlyos politikai bűntény állítólagos főszervezője, illetve Slobodan Pazin volt magas beosztású rendőrtiszt, aki szintén a zimonyiaknak dolgozott.