Ágnes
-1 °C
2 °C

'Ellenforradalmi' osztály a Kremlben a volt szovjet országok befolyásolására

MTI
2005.03.23. 15:56
Hivatalos nevén a külföldi kulturális kapcsolatokat ápoló osztályt hozott létre a Kreml az orosz elnöki hivatalon belül, de ennek igazi feladata a volt szovjetköztársaságokban kipattanó "bársonyos forradalmak" elleni küzdelem lesz - jelentette szerdán a Komerszant című orosz lap.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Mogyeszt Kolerovot, a politikai kommunikáció szakértőjét bízta meg az új osztály vezetésével - közölte az elnökség a Kreml hivatalos honlapján. "Az új osztály tevékenységét legnagyobb részben a volt Szovjetunió területén fekvő független államokban végzi majd" - olvasható az internetes oldalon, konkrét ország említése nélkül.

"Oroszországnak meg kell védenie érdekeit az ex-szovjet térben" - jelentette ki Kolerov. A Kommerszant kommentárja szerint az lesz a feladata, hogy megakadályozza az újabb vértelen forradalmak kialakulását a volt szovjet tagköztársaságokban.

A Kolerov által eddig irányított információs ügynökség, a Regnum az utóbbi időben olyan szerkesztőségi cikkeket közölt, amelyek elítélik "Oroszország ellenségeit, mert ezek az ellenségek forradalmakat szerveznek a vele szomszédos országokban". Az új osztály az elnöki hivatal vezetőjének, Dmitrij Medvegyevnek lesz alárendelve - írta a Kommerszant.