Valér
2 °C
8 °C

Rasszista feliratok hulláma Szerbiában

MTI
2005.03.24. 15:05

Belgrád után csütörtökön egy kelet-szerbiai városban is megjelentek antiszemita és fajgyűlölő feliratok. A B92 belgrádi rádió szerint Negotin városban több köz- és magánépületen jelentek meg antiszemita és idegengyűlölő falfirkák, horogkeresztek és áthúzott Dávid-csillagok. "Szerbia a szerbeké", "A fajok közötti egyenlőség zsidó csapda" - ehhez hasonló feliratokat vettek észre többek közt a műszaki iskola falán és egy emberi jogi szervezet székhelyének épületén.

Kedden több belgrádi épület és közintézmény homlokzatán, illetve a zsidó temető falán jelentek meg hasonló tartalmú falfirkák. A főváros több helyén olyan falragaszok voltak láthatók, amelyek a szerzők által zsidó médiumnak minősített B92 rádió és televízió bojkottjára szólítottak. A Belgrádban történtek tiltakozó hullámot váltottak ki, közjogi méltóságok, pártok és civil szervezetek emelték fel szavukat a fajgyűlölő üzenetek ellen. A rendőrség elfogott három kiskorút, akik gyaníthatóan részt vettek a belgrádi plakátragasztásban.

A negotini emberi jogi bizottság vezetője, Dusan Prvulovic egyértelmű összefüggést lát a Negotinban és Belgrádban történtek között: szerinte "egy helyen fabrikálják és egy helyről szervezik" mindezt.