Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A fehérorosz rendőrség elkobozta egy lap számítógépeit

MTI
2005.03.25. 08:18
A fehérorosz rendőrség és a titkosszolgálat, a KGB lefoglalták csütörtök este egy független liberális napilap számítógépeit és nyomdafelszerelését - közölték a biztonsági erők.

A hatóságok arra hivatkoztak, hogy a lap szerkesztőségét illegálisan egy lakásban rendezte be, és a ház lakói feljelentést tettek ellenük. A számítógépeket átvizsgálás céljából kobozták el.

A fehérorosz újságíró szövetség ügyvédje, Mihail Pasztuhov elismerte ugyan, hogy a Zgoda nevű lap megsértette az érvényben lévő törvényeket, de hangsúlyozta: a szerkesztőség felszámolását, illetve a felszerelés elkobzását csak bírói végzés nyomán lehet elrendelni.

Pasztuhov szerint Fehéroroszországban "lehetetlen helyiséget találni független lapnak". Alekszej Karol, a Zgoda főszerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóságok attól tartanak, hogy a lapnál röplapokat tesznek közzé. "Mivel választási kampány folyik az országban, és minden szabad beszéd kellemetlen lehet, megpróbálják megfojtani a megmaradt független médiát" - mondta a főszerkesztő.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő éles bírálatokat kapott a Nyugattól azért, mert tíz éve tartó elnöksége során megszüntette az országban a sajtószabadságot és üldözte politikai ellenzékét.