Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ellenzéki tüntetőket vettek őrizetbe Minszkben

MTI
2005.03.25. 17:43
Kapcsolódó cikkek (1)
Legalább hat személyt őrizetbe vett a fehérorosz rendőrség pénteken Minszk belvárosában egy engedély nélkül tartott tüntetésen. A fehérorosz főváros főterén összegyűlt több száz tüntető Alekszandr Lukasenko államfő lemondását és a fogva tartott ellenzéki aktivisták szabadon engedését követelték. A mintegy háromszáz tüntető "Szabadságot a politikai foglyoknak!", "Lukasenko takarodj!" feliratú feliratokat emelt magasba, sokan az Európai Unió zászlójával és narancsszínű léggömbökkel vonultak fel.

"A forradalom csak most kezdődik. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a következő, 2006-os választáson ne tudjon részt venni a diktátor" - jelentette ki a tüntetés egyik szervezője, Anrej Klimov volt parlamenti képviselő. A rendőrök kiemelték a hangadókat a tömegből és megkezdték a tüntetők kiszorítását a térről és a fehérorosz államfő rezidenciája előtti területről.

Az egy évtizede hatalmon lévő Lukasenko elnököt nyugati országok élesen bírálják amiatt, hogy módszeresen üldözi politikai ellenzékét az egykori szovjet tagköztársaságban.