Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Romániának nem fontos az észak-erdélyi autópálya

TransIndex
2005.03.26. 07:47
A román közlekedési minisztérium számára a negyedik európai közlekedési folyosó nyomvonalán haladó autópálya képezi a prioritást - jelentette be Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök, aki hozzátette: a szállítási minisztérium számára elsődleges fontosságot élvez ez a terv. Gheorghe Dobre közlekedési miniszter azzal érvelt, hogy Románia nem több autópálya révén, hanem az európai fontosságú közlekedési folyosón kell csatlakozzon Európához.

Tăriceanu az Európai Befektetési Bank elnökével, Philippe Maystadttal találkozott Brüsszelben. A felek megegyeztek a következő négy év finanszírozási ütemét monitorizáló munkabizottság létrehozásáról. Romániának kötelező módon azokat a projekteket kell előnyben részesítenie, amelyek az európai infrastrukturális fejlesztési tervekbe illeszkednek - szögezte le a kormányfő.

Az Adevarul című napilap szerint ez azt jelenti, hogy Brassó-Marosvásárhely-Kolozsvár-Nagyvárad-Bors nyomvonalon haladó észak-erdélyi autópálya építését kizárólag a román költségvetésből lehet majd finanszírozni. Az Adevarul szerint ez azt is jelentheti, hogy a munkálatokat leállítják.