Klaudia
-4 °C
2 °C

Kína-ellenes felvonulás Tajpejben

MTI
2005.03.26. 10:04
Több százezren gyülekeztek szombaton Tajvan fővárosában, Tajpejben, hogy tiltakozzanak a Kína által elfogadott elszakadásellenes törvény miatt. A tüntetők Tajpej tíz különböző pontján gyűltek össze, ahonnan csillag alakban az államfői hivatal előtt tartandó záró nagygyűlésre vonulnak. Köztük van Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) tajvani elnök is.

A tíz felvonuló oszlop a kínai elszakadásellenes törvény tíz cikkelyét jelképezi, amelyeket a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) tizenkét napja szavazott meg. A törvényben Peking háborúval fenyegeti meg Tajvant arra az esetre, ha a sziget hivatalosan elszakadásra törekedne szárazföldi Kínától. Tajvan az 1949-es kommunista hatalomátvétel óta nem ismeri el a pekingi kormányt.

A felhívás az Egyesült Államoknak és Japánnak, Tajvan fő szövetségeseinek is szól. Sok tüntető amerikai és japán zászlókkal, illetve George Bush amerikai elnököt és Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnököt ábrázoló plakátokkal vonul fel. Egy asszony a New York-i Szabadság-szobor nőalakjának öltözött. A szervezők a Béke karneváljának keresztelték el a felvonulást.