Emőke
-4 °C
9 °C

Iraki belügyi tisztet végzett ki az al-Kaida

MTI
2005.03.27. 01:34
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezete állítása szerint agyonlőtte a belügyminisztérium egyik magas rangú tisztjét, akit a múlt hónapban raboltak el, és közzétett az interneten egy videofelvételt, amely állítólagos kivégzés látható.

A felvételen egy férfi látható egy széken ülve, hátrakötözött kézzel, háta mögött az al-Kaida iraki szervezetének, a Mezopotámiai Szent Háborúnak a fekete zászlajával. Mellette két álarcos harcos áll, kezében géppisztollyal.

A férfi Rijád Katej Aliviként mutatkozott be. "A belügyminisztériumban dolgoztam és együttműködtem az amerikai erőkkel, volt katonatisztek nevét és címét közöltem velük" - mondta. A felvételen látható minisztériumi igazolvány szerint a férfi összekötő tiszt volt. A felvételen a férfi azt is közölte, hogy nagy számban kínoztak meg a minisztériumban foglyokat, közöttük nőket is.

A felvételen ezután egy fegyveres látható, aki főbe lövi a férfit, és felolvas egy közleményt, amely szerint a férfit a saját iszlám bíróságuk ítélte halálra "Isten és az ő prófétája elleni szentségtörő harca miatt".

A jordániai Abu Muszab az-Zarkávi vezette csoport vállalt magára több, amerikai katonák és iraki biztonsági erők ellen elkövetett véres merényletet.