Eleonóra
-1 °C
2 °C

Visszaesik az ópiumtermelés Afganisztánban

MTI
2005.03.27. 12:00
Afganisztánban a kormány által elrendelt tilalom és az ópiummezők megsemmisítésétől való termesztői félelmek hatására egyre kevesebb ópiumot termelnek - állapította meg egy vasárnap nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentés.

Az afgán kormány és a világszervezet által közösen készített felmérés szerint Afganisztán 34 tartományának többségében csökken az ópium termelése leginkább amiatt, hogy a gazdák tartózkodtak az újabb vetésektől. A visszaesés olyan fő ópiumtermesztő területeken tapasztalható, mint Helmand, Nangarhár és Uruzgán tartományok, amelyek a tavalyi évben a teljes afgán ópiumtermelés felét adták. Öt tartományban ugyan bizonyos növekedést észleltek, de ezek a térségek a teljes termelés 10 százalékát adták tavaly.

A közép-ázsiai országban a tálibok hatalmának megdöntése óta virágzik az ópiumtermelés és kereskedelem. (A tálibok szigorúan tiltották.) Tavaly a világszerte forgalomba került heroin alapanyagának 90 százaléka Afganisztánból származott. Hamid Karzai afgán államfő az Egyesült Államok nyomására tavaly szent háborút hirdetett a kábítószertermelés ellen, támogatást ígérve a gazdáknak, ha átállnak legális terményekre. Afgán illetékesek szerint számos gazda hallgatott a felhívásra, és a várakozások szerint idén 30 százalékkal csökken az ópiumtermelés.