Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szíria kivonult Libanonból

MTI
2005.03.27. 23:24
Kiürítették az utolsó szíriai légvédelmi állásokat Libanonban és a katonák vasárnap visszatértek Szíriába - közölték biztonsági források.

Szíria nemzetközi nyomásra és a libanoniak tiltakozása miatt ígéretet tett az 1975-1990 között, a polgárháború idején Libanonba vezényelt csapatai, titkosszolgálati ügynökei és katonai felszerelései kivonására.

Damaszkusz teljesítette a két szakaszra tervezett kivonás első részét: a csapatok egy részét a kelet-libanoni Bekaa-völgybe irányította át és a országban állomásozó 14 000 katona több mint egyharmadát végleg kivonta Libanonból.

A héten a Bekaa-völgyben lévő tucatnyi állásból vonták ki a katonákat. Vasárnap a katonák a két utolsó légvédelmi állást is kiürítették - közölték biztonsági illetékesek.

Egy szíriai-libanoni katonai vegyes bizottság a tervek szerint áprilisban ül össze, hogy megállapodjon a még Libanonban maradt szíriai katonák kivonásának menetrendjéről.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár korábban közölte: azt várja, hogy Szíria a májusra kitűzött libanoni általános választások előtt fejezze be a csapatkivonást.