Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Iszlám szélsőségeseket tartóztattak le Egyiptomban

MTI
2005.03.28. 08:52
Az egyiptomi rendőrség vasárnap őrizetbe vette a Muzulmán Testvériség betiltott mozgalom mintegy száz tagját.

Mohammed Oszama, a szervezet szóvivője elmondta, hogy a rendőrség a szervezet 48 tagját vette őrizetbe éjszakai razziák során legalább öt tartományban, illetve a fővárosban. A belügyminisztérium közleménye szerint további ötven személyt engedély nélkül tartott utcai megmozdulásokon állították elő. Közöttük volt a szervezet hat vezetője is, akiket később elengedtek.

A Muzulmán Testvérek mozgalom tagjai eredetileg a parlamentnél kívántak tüntetni, de a razziák miatt megváltoztatták a megmozdulás helyszínét, az egyik mecsetnél gyűltek össze mintegy háromezren. A mozgalom mintegy 5000 tagja tüntetett több helyszínen az egyiptomi fővárosban a szükségállapot ellen és nagyobb szabadságot követelve politikai pártok alapításához.

A razziák és tüntetések egy hónappal azután történtek, hogy Hosni Mubarak elnök utasítást adott az alkotmány módosítására, oly módon, hogy több jelölt is indulhasson az elnökválasztáson. Az intézkedés lendületet adott a stagnáló egyiptomi belpolitikának, élénk vitákat váltva ki az ország jövőjéről és felbátorítva a reformpárti ellenzéket.

A Muzulmán Testvérek mozgalmat 1928-ban alapították, és 1954-ben tiltották be, miután azzal vádolták meg a tagjait, hogy erőszakkal akarták megdönteni a világi kormányt. A párt hívei független jelöltként 17 képviselői helyet szerezetek meg a parlamentben a 2000. évi választásokon. 1970 óta a mozgalom ígéretet tett, hogy kizárólag békés eszközökkel törekszik az iszlám állam megvalósítására.