Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ártatlannak vallotta magát a katona, aki lelőtt egy sebesült irakit

MTI
2005.03.28. 15:44
Ártatlannak vallotta magát hétfőn az az amerikai katonatiszt, akit egy sebesült iraki agyonlövésével összefüggésben állítottak bíróság elé.

A vádlott, Rogelio Maynulet százados nem nyilatkozott bővebben a német területen működő bíróság előtt, de korábban egy katonai vizsgálóbizottság előtt azt vallotta, hogy szánalomból cselekedett, mivel az áldozat előzőleg halálos sebet kapott.

Korábbi, katonai törvényszék előtt elhangzott vallomások és egy felderítő robotrepülőgép felvételének tanúsága szerint tavaly májusban Maynulet harckocsizó egységével bevetésen vett részt a Bagdadtól délre fekvő Kúfában, amikor is kilőtt egy gépkocsit, amelyben tudomásuk szerint Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok sofőrje és Szadr egy másik milicistája ült. Szemtanúk szerint a sofőr halálos sebet kapott, és Maynulet azért lőtte le, hogy megrövidítse szenvedéseit.

Az áldozatról hozzátartozói nem vitatták, hogy Szadrnak dolgozott.

Az egyik vádpontot, a szolgálatszegés vádját a bíróság hétfőn ejtette, elfogadva a védelem érvét, miszerint az ügyész nem tudta közelebbről meghatározni, milyen mulasztással vádolható a százados.