Bernadett
0 °C
4 °C

Polgárháborús emlékmű lehet Franco mauzóleumából

MTI
2005.03.29. 14:41
A spanyol kormány fontolóra vette azt a kezdeményezést, hogy a néhai fasiszta diktátor mauzóleumát a polgárháborúban elesettek emlékművévé alakítsa át. Több mint harminc ilyen értelmű javaslat érkezett pártoktól és polgári egyesületektől a madridi kormányhoz. Az úgynevezett Elesettek völgyében található Franco-mauzóleum nem szolgálhatja többé a fasizmus és a totális diktatúra dicsőítését - jelentette ki Jaime Bosch szenátor, a katalán baloldali párt (ICV) képviselője.

Francisco Franco tábornok, aki 1939-től 1975-ben bekövetkezett haláláig kormányozta Spanyolországot, a Madrid környéki hegyekben található völgyben építtette meg saját emlékművét. A hatóságok az építkezéshez nagyszámú politikai fogoly és polgárháborús elítélt kényszermunkáját is igénybe vették; az építők közül sokan meghaltak a munkálatok során. A néhai "caudillo" halálának napján (november 20.) minden évben számos Franco-hívő jelenik meg a mauzóleum előtt.

Az utóbbi hetekben Madridban és Guadalajarában is eltávolították helyéről a fasiszta diktátor lovas szobrát; a fővárosban ez volt az utolsó köztéri Franco-szobor.