Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Akajev legitim elnöknek tartja magát, de kész tárgyalni

MTI
2005.03.29. 17:58
Kirgizisztán egyedüli legitim elnökének nevezte magát kedden egy orosz rádiónak adott nyilatkozatában Aszkar Akajev, a hatalomból elűzött kirgiz elnök, de egyúttal jelezte, kész tárgyalni a biskeki parlamenttel.

"Nem mondtam le az elnöki posztról. Én vagyok Kirgizisztán egyetlen választott, legitim elnöke" - jelentette ki Akajev az orosz Eho Moszkvi rádiónak adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy "semmi okot" nem lát a lemondásra. Omurbek Tekebajev parlamenti elnök jelezte, hogy maga is kész tárgyalni. Feltételül szabta azonban, hogy a megbeszélésekre a "kirgiz parlament hivatalos döntése" hatalmazza föl. Leszögezte továbbá, hogy kizárólag a hatalomátadás képezheti a tárgyalások témáját.

A hatalmától megfosztott elnök az Eho Moszkvinak nyilatkozva kitért arra is: kizárólag akkor tér vissza Kirgizisztánba, ha a parlament "személyes biztonsági garanciákat" szavatol számára. Kurmanbek Bakijev kijelölt kormányfő előzőleg ígéretet tett arra, hogy Akajev "az alkotmány és az ország törvényei által biztosított valamennyi garanciát" megkap, ha visszatér Kirgizisztánba.