Sára, Márió
2 °C
6 °C

Franciaország megtiltja a 18 év alatti lányok házasságát

MTI
2005.03.30. 01:39
Franciaország úgy döntött, súlyos kivételektől eltekintve, megtiltja a 18 évesnél fiatalabb lányok férjhez menését, hogy felvegye a harcot az elsősorban iszlám fundamentalista körökben előforduló, szülők által kikényszerített házasságok ellen.

A francia szenátus kedden egyhangúlag fogadta el a házasságon belüli erőszak üldözéséről szóló törvénytervezet vonatkozó módosítását, 15 évről 18-ra emelve az életkort, amelyet még esküvője előtt be kell töltenie minden lánynak. A fiúknak eddig is ez volt a korhatár. A szenátus tagjai az 1804-ben lefogadott napóleoni Code Civile óta változatlan törvényt haladtak meg döntésükkel, amelyet a nemzetgyűlésnek még jóvá kell hagynia.

A lépést üdvözölte Jacques Hintzy, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének (UNICEF) franciaországi igazgatója, hangsúlyozva, hogy a házassági korhatár ügyében semmi sem indokolja a különbségtételt férfiak és nők között.

A házassági kötelékbe kényszerített kiskorú lányok többsége feltételezések szerint muszlim családokból kerül ki, s legtöbbször a szülők rendezik meg kézfogójukat, mégpedig szülőhazájukban. Az európai országok közül Franciaországban él a legnagyobb, több mint ötmilliós muszlim kisebbség, amely a lakosság 8 százalékát teszi ki, és többségében Észak-Afrikából származik. Az UNICEF szerint Franciaországban tavaly mintegy 1200 kiskorú lányt adtak férjhez.

A törvénymódosítást beterjesztő Joelle Garriaud-Maylam szenátornő a Le Figaro című lapban hétfőn azt írta, hogy Franciaországban elérheti a 70 ezret is azoknak a lányoknak a száma, akiket családjuk kényszerített házasságba. Amellett, hogy elsősorban az ő jogaik csorbultak, házasságukat gyakran azért hozták tető alá, hogy így szerezzenek francia állampolgárságot a külföldi férjnek, tette hozzá.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft