Piroska
-2 °C
5 °C

Elfogadja Mádl kitüntetését a Háromszék főszerkesztője

TransIndex
2005.03.30. 06:56
A Magyar Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetést adományozta Mádl Ferenc köztársasági elnök Farkas Árpád költőnek, a Háromszék napilap főszerkesztőjének. Az ünnepélyes átadásra szerdán a Sándor-palota Tükörtermében kerül sor.

Farkas Árpád február elején visszautasította a Magyar Köztársaság Középkeresztjét arra hivatkozva, hogy a december 5-i népszavazás után nem tekinthet el a magyar kormány szerepétől e kitüntetés odaítélésében. Levélben kért elnézést a magyar köztársasági elnöktől, hangsúlyozván: "az Ön sepsiszentgyörgyi, nemzeti sorskérdéseink iránt érdeklődő látogatása alkalmából futólag nyújtott kézszorítása többet jelent számomra minden, e jelenlegi kormány által javasolt és érintett érdemrendnél". Mádl Ferenc ezt követően döntött arról, hogy az általa alapított kitüntetést adományozza Farkas Árpádnak, aki ezt elfogadta.

Mádl Ferenc 2001. november 29-én alapította a Magyar Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetést, a magyar állami elismerések között az egyetlent, amelyet nem miniszterelnöki vagy miniszteri előterjesztésre adományozhat az államelnök. Az elmúlt három évben olyan személyiségeket tüntetett ki, akik életútjukkal, szakmai tevékenységükkel kiemelkedő érdemeket szereztek a tudományos vagy jótékonysági munkában, a művészi alkotói és előadói, illetve a köz szolgálatában végzett tevékenységükkel.