Gerzson
-3 °C
3 °C

Elengednek 38 guantánamói foglyot

MTI
2005.03.30. 11:38
A guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton raboskodó 558 személy közül 38 esetében ejtették az "ellenséges harcos" vádpontját, és hamarosan visszaküldik őket saját országukba - közölte a sajtóval szerdán Gordon England amerikai haditengerészeti miniszter. Mint mondta, a főként Afganisztánban és más országokban elfogott személyek ügyében egy különleges bíróság folytatott vizsgálatot. A többi 520 fogoly esetében azonban a testület megerősítette a vádat.

A felmentettek közül ötöt már haza is küldtek, a másik 33 hazaszállítását az amerikai külügyminisztérium szervezi, s a lehető leghamarabb meg is történik az elszállításuk. Néhány - nem jelzett számú - kínai ujgurt azonban nem küldenek haza, mert az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy a muzulmán népcsoporthoz tartozók az ázsiai országban üldöztetésnek lennének kitéve. Ezért az amerikai külügyi tárca megpróbál új hazát találni nekik.

A haditengerészeti miniszter tagadta, hogy a szabaduló foglyok tévedésből kerültek Guantánamóra. Mint fogalmazott, a bíróság szerint az ellenük felhozott "ellenséges harcos" vádpont már nem állja meg a helyét, de ez nem jelenti, hogy e jogi meghatározás korábban sem volt igaz rájuk nézve.