Emőke
-4 °C
9 °C

Sztálin-emlékművet emelnek Kelet-Szibériában

MTI
2005.03.30. 12:32
Sztálin-emlékművet emelnek május 9-én, a győzelem napján a kelet-szibériai Mirnij város központjában, a Győzelem terén - jelentette be szerdán a város polgármestere.

"A helyi kormányzat számos régi harcos kérésének tett eleget az emlékmű létrehozásáról szóló döntésével" - mondta Anatolij Popov, a jakutföldi város polgármestere. Egyebek között azzal indokolta a döntést orosz hírügynökségeknek adott nyilatkozatában, hogy a szovjet katonák "A hazáért, Sztálinért!" kiáltással indultak a csatákba a második világháborúban. "A város fiatalsága is támogatja a tervet, mert számunkra szent nagyatyáink véleménye" - mondta Alekszandr Gyerevjanko, a Nemzedékem elnevezésű helyi ifjúsági szervezet vezetője a Ria Novosztyi orosz hírszolgálati irodának.

Oroszország fényes külsőségek közepette készül megünnepelni idén a náci Németország fölött aratott második világháborús győzelem hatvanadik évfordulóját. Számos államfő, köztük George Bush amerikai elnök hivatalos a moszkvai Vörös téren tartandó központi ünnepségekre.