Emőke
-4 °C
9 °C

Ötven japán tanárt büntettek meg, mert nem énekelték el a himnuszt

MTI/AFP
2005.03.31. 12:07

Ötven japán középiskolai tanár kapott különböző jellegű megrovást, mert nem akarták elénekelni a japán himnuszt iskolai ünnepségeken. Volt, aki csak rendreutasítást kapott, de ennél súlyosabb büntetést, fizetésmegvonást, sőt állásból való felfüggesztést is kiróttak a helyi hatóságok, közölte csütörtökön egy pedagógus jogvédő szervezet.

Tokiói jobboldali önkormányzata 2003-ban írta elő, hogy az iskolaév elején és végén az állami iskolákban tűzzék ki a nemzeti lobogót, és énekeljék el a himnuszt. A baloldali érzelmű és pacifista tanároknak azonban nincs ínyére, hogy az ünnepségeken felvonják a zászlót, és elénekeljék a himnuszt, mert a császári militarizmus jeképét látják bennük. Egy tanárnő akinek egyhavi fizetését vonták meg, kijelentette: nem szeretné, ha gyermekeiket megölnék, vagy oda küldenék őket, ahol meg kell halniuk./p>

Harmadszor fordul elő, hogy a tokiói önkormányzati hatóságok büntetéseket rónak ki hasonló vétségekért. Eddig összesen kétszázötven pedagógust marasztaltak el ilyen okból.