Piroska
-1 °C
5 °C

Lezárták a koronatanú miniszter halálának ügyét Ukrajnában

MTI
2005.03.31. 20:54

Megerősítést nyert, hogy öngyilkosság okozta a volt ukrán belügyminiszter halálát, mindössze néhány órával azelőtt, hogy kihallgatáson kellett volna megjelennie egy rendszerbíráló újságíró meggyilkolása ügyében, mondta csütörtöki kijevi sajtókonferenciáján Olekszandr Turcsinov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője.

Turcsinov kijelentette, a halottkémi és a ballisztikai vizsgálatok egyaránt azt támasztják alá, hogy Jurij Kravcsenko magával végzett március 4-én. A volt belügyminiszter tettének egyik valószínű okaként Turcsinov a Kravcsenkóra "négy éven át nehezedő terhet" nevezte meg, anélkül, hogy további részletekbe bocsátkozott volna.

Kravcsenko holttestére két lövedékkel a fejében találtak rá március 4-én reggel, mindössze néhány órával azelőtt, hogy meg kellett volna jelennie kihallgatáson a korrupciós ügyeknek utánajáró internetes újságíró, Georgij Gongadze meggyilkolása ügyében. Gongadze lefejezett holttestére Kijev környékén bukkantak rá két hónappal azután, hogy 2000 szeptemberében nyomtalanul eltűnt.