József, Bánk
-6 °C
0 °C

Részleges önkormányzati választások kezdődtek Olaszországban

MTI
2005.04.03. 11:27
Részleges önkormányzati választások kezdődtek Itáliában: vasárnap reggeltől hétfőn kora délutánig közel 41 millió szavazásra jogosult állampolgár adhatja le voksát a regionális és önkormányzati vezetésre.

A húsz olasz régió közül tavaly hatban újult meg a vezetés, ezúttal 13-ban voksolnak, miután Basilicátában április 17-18-ra halasztották a voksolást. Itáliában hagyományosan magas a részvételi arány a regionális választásokon. Ezúttal azonban kérdéses, hogy a II. János Pál halála nyomán elrendelt háromnapos gyász mennyire befolyásolja a szavazási kedvet.

A voksolás a kisebb településeken egyfordulós, a 15 ezer lakosnál többet számláló városok esetében két hét múlva tartják a második fordulót. A szavazás nagy mértékben fokmérője lehet a jövő évi általános választások esélyeinek is.

A 41 199 410 szavazásra jogosult állampolgárból a többség - 21 385 716 fő - nő. A szavazóhelyiségek vasárnap reggel hattól este tízig vannak nyitva, míg hétfőn reggel hét órától délután háromig lehet leadni a szavazatokat.